Kuhana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Vrijeme trajanja može varirati ovisno o tome je li zamrznuto ili stoji u frižideru.
Piletina se smatra osnovnim mesom u mnogim domaćinstvima. Međutim, ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je važna priprema, skladištenje i pravilno kuhanje - inače bi mogla postati izvor bolesti koje se prenose hranom.
Čuvanje piletine u frižideru je prikladno, ali mnogi se ljudi mogu zapitati koliko dugo može se čuvati zamrznuta.
Koliko dugo piletina traje u frižideru?
Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), sirova piletina može se čuvati u frižideru otprilike 1-2 dana. Isto vrijedi i za sirovu puretinu i drugu perad. Kuhana piletina može trajati u frižideru otprilike 3-4 dana.
Čuvanje piletine u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija, jer one imaju tendenciju sporijeg rasta na temperaturama ispod 4 °C.
Nadalje, sirovu piletinu najbolje je čuvati u posudi otpornoj na curenje kako bi se spriječilo curenje sokova i kontaminiranje druge hrane. Kuhanu piletinu treba ohladiti i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Ako piletinu trebate čuvati duže od nekoliko dana, najbolje je zamrznuti. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 mjeseci, dok se cijela piletina može zamrznuti do 1 godine. Kuhana piletina može se čuvati u zamrzivaču 2-6 mjeseci.
Kako znati je li se piletina pokvarila?
Ako ste ostavili piletinu u frižideru duže od nekoliko dana, postoji šansa da će doći do njenog kvarenja. Postoji nekoliko načina da utvrdite je li se piletina pokvarila:
- Prošao je datum "najbolje upotrijebiti do": Piletina - sirova i kuhana – kojoj je istekao rok trajanja "najbolje upotrijebiti upotrijebiti do" vjerojatnije je da je se pokvarila.
- Promjene u boji: Sirova i kuhana piletina koja počinje poprimati sivo-zelenu boju nije više za upotrebu. Mjesta sivo-zelene plijesni ukazuju na rast bakterija.
- Miris: I sirova i kuhana piletina emitiraju kiseli miris koji podsjeća na amonijak kada se pokvari. Međutim, ovaj miris se teže primijetiti ako je piletina marinirana umacima, začinskim biljem ili začinima.
- Tekstura: Piletina koja ima sluzavu teksturu se pokvarila. Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umjesto toga, to mogu se proširiti bakterije s peradi na drugu hranu, pribor i površine, uzrokujući unakrsnu kontaminaciju.
Ako sumnjate da se piletina u vašem frižideru pokvarila, bacite je.
Rizici konzumiranja pokvarene piletine
Konzumiranje pokvarene piletine može uzrokovati trovanje. Piletina ima visok rizik od trovanja hranom, jer može biti kontaminirana bakterijama poput Campylobactera, Salmonelle i još mnogo toga.
Obično se ove bakterije eliminiraju kada temeljito kuhate svježu piletinu.
Međutim, još uvijek morate izbjegavati kuhanje i konzumiranje pokvarene ili sumnjive piletine. Iako ponovno zagrijavanje ili kuhanje može ubiti površinske bakterije, neće eliminirati neke toksine koje proizvode bakterije, što može uzrokovati trovanje hranom.
Trovanje hranom može uzrokovati neugodne i ponekad opasne simptome, uključujući visoku temperaturu (iznad 38,6 °C), groznicu, mučninu, povraćanje, proljev, krvavu stolicu i dehidraciju. U nekim slučajevima, ozbiljno trovanje hranom može zahtijevati hospitalizaciju, pa čak i dovesti do smrti.
Ako sumnjate da vam je piletina pokvarena, nemojte je jesti. Uvijek je najbolje baciti piletinu za koju sumnjate da je se pokvarila.